Den Fjerne Krig - dansk soldat i Afghanistan

Den Fjerne Krig - dansk soldat i Afghanistan

Live-event på Tøjhusmuseet 2. maj kl 15.00 - 22.00

Derfor gør vi det!
- danske Afghanistan-soldater uden filter

Sand, skudsalver og stærk varme. Det er nogle af de ord, som danske soldater sætter på deres oplevelser fra udstationeringen i Afghanistan. De er unge danskere. Og de sætter deres liv og førlighed på spil i en fremmed kultur fjernt fra fædrelandet. Hvorfor gør de det? Trækker soldatens arbejde ganske enkelt på de ultimative maskuline dyder, er det ren eventyrlyst, en flugt fra noget eller bare ægte fædrelandskærlighed?

2. maj vender de hjemvendte danske soldater fra hold ISAF 10 tilbage til Tøjhusmuseet, hvor de sidste år var med til at opbygge udstillingen Den Fjerne Krig – dansk soldat i Afghanistan. Udstillingen er den første af sin art i noget land, der bidrager med soldater til den internationale ISAF-styrke. Her er uniformer, våben og førstehjælpsudstyr i kassevis hentet hjem fra Helmand af soldaterne, der var i Afghanistan i efteråret 2010. Tingene er brugte, skrammede og fyldt med personlige graffitihilsener. Her er soldaternes hverdag gjort håndgribelig, og næsten alle genstande er derfor til at samle op og røre ved, så den besøgende kommer i direkte kontakt med dagliglivet i lejren.

Sjælden chance for publikum
Derfor Gør Vi Det har de hjemvendte soldater i centrum. Her er det dem, der har hovedrollerne i en realistisk og empatisk fortællende event, hvor de undtagelsesvis slipper civile ind bag den ørkencamouflerede facade til et sjældent og helt personligt møde. Hør deres personlige fortællinger om timelange vagter i heden, vejsidebomber og dræbte kammerater, om fnisende skolepiger, som har lært de første bogstaver og om spøgelsesbyer, der har udviklet sig til myldrende handelsgader. Lige her nedbrydes filteret mellem civile og soldater - over en eftermiddag og aften i opstillede militærtelte på området ved Christian d. 4’s gamle Tøjhus.

Derfor gør vi det! er en event, der taler til de besøgendes sanser. Som gæst kan man se på og røre ved de autentiske våben og smage på feltrationer. Og i en opstilling af dagbøger, fortællinger, billeder m.m. fra hjemvendte soldater og pårørende, kan gæsten tage et break og selv danne sig et billede af livet i det fjerne land. Der er naturligvis guidede ture gennem udstillingen Den Fjerne Krig – dansk soldat i Afghanistan i hele åbningstiden.

”Derfor gør vi det!” er blevet til i et samarbejde mellem Tøjhusmuseet og studerende på Leisure Management-uddannelsen på University College Sjælland.

Der er fri entre - overskuddet fra donationer samt salg af mad, drikkevarer etc går til SSOP – foreningen Støt Soldater & Pårørende.